Det er ikke bare dem med påvist cøliaki og matallergi som reagerer negativt på mat

http://forskning.no/bakterier-forebyggende-helse-sykdommer/2012/05/matintoleranse-knyttes-til-mange-plager

Mange årsaker gjør at vi reagerer på maten vi spiser. De som har en påvist matallergi eller cøliaki er kun toppen av det berømmelige isfjellet.

Det livet vi har levd, maten vi har spist, verdensdeler som er besøkt, tilsetningsstoffer og sprøytemidler vi har fått i oss, overbelastning av ulike råvarer, sykdommer vi har gjennomgått og medisiner som er tatt er med og påvirker hvordan vi reagerer på maten vi spiser.

Alle disse faktorene påvirker bl.a. bakteriefloraen i tarmen og enzymfunksjonen i fordøyelsessystemet og kan påvirke hvordan vi reagerer på mat. Disse sammenhengene fanges ikke opp på en allergi eller cøliakitest fordi de verken er en allergi eller cøliaki. Det betyr ikke at reaksjonene ikke er reelle.

Det trenges stadig mer forskning på dette området, men det kartlegges stadig flere og flere sammenhenger, og det er god nok grunn til å ta denne stadig voksende pasientgruppen på alvor.

Denne gruppen må respekteres og ikke stigmatiseres og latterliggjøres, slik mange erfarer i dag. Både av leger, annet helsepersonell, kjendiskokker, i restaurantbransjen og i media.

Husk at de som har klart å kartlegge eksakt hvilke matvarer som gir de ulike reaksjonene har som oftest drevet et grundig detektivarbeid gjennom flere år, og vet trolig mer om sine matreaksjoner enn noen andre.

Vi må ikke glemme at erfaringsbasert kompetanse også er kompetanse og har blitt brukt i legevitenskapen i mange mange år.