Det er lov å bruke sunt folkevett

Det forundrer meg stort at folk advares mot å utelate bl.a. melk og gluten fra kostholdet. Leger, helsesøstre og ernæringsfysiologer advarer ofte mot å utelate disse matvarene fra kostholdet.

Det er derimot helt greit at kneippbrød, loff, pølser, yoghurt og sjokolademelk er en del av hverdagskosten. For ikke å snakke om boller, kjeks og brus. Masse hvetemel, masse melk og masse sukker.

Lille Per klager over magesmerter. Han har utslett, er veldig urolig og konsentrasjonen er dårlig. Alle allergiprøver er negative.

Du har lest at noen har god effekt av å utelate melk og brød fra kostholdet, og nevner dette, men da våkner legen. For noe vrøvl og humbug. Melk og brød har alltid vært en del av vårt kosthold. Det er bare noe kvakksalveri og alternativt påfunn, får du beskjed om. Det er nesten som om barnevernet kobles inn, for dette er direkte farlig.

Noen har viet livet sitt til å forske på denne problematikken, bl.a. dr. Med K.L. Reichelt, og så kan de enkelte fastlegene avvise dette blankt med bakgrunn i noen få timer ernæring i medisinstudiet. Her er det noe som ikke rimer.

I stedet får du tilbud om Ritalin for uroen og konsentrasjonsvanskene til barnet ditt. Dette er et amfetaminliknende preparat med en bivirkningsliste som er uendelig lang. Av vanlige bivirkninger kan nevnes: kvalme, magesmerter, diaré, oppkast, munntørrhet, tannverk, arytmier, takykardi, hypertensjon, utslett, tremor, svimmelhet, angst, depresjon, irritabilitet, unormal adferd, rastløshet, anorexi, hodepine, søvnvansker, nervøsitet og redusert apetitt, Dette er bare et utdrag.

Du selv sliter med angst og depresjon og har lest at det samme melke- og glutenfrie kostholdet kan ha effekt på dette. Igjen får du klar beskjed om at dette er bare noe tull og vas, og at det ikke er noen dokumentasjon på dette.

Du får tilbud om ”lykkepillen” i stedet.

Her er også bivirkningslista lang som et vondt år. Økt selvmordstanker, skjelvinger, økt angst og uro, kvalme, oppkast og diaré bare for å nevne noen.

Kan det virkelig være mer hensiktsmessig å innta Ritalin og ”lykkepillen” med risiko for alle disse bivirkninger enn å gjøre noen justeringer i kostholdet? Mye mulig at mange har effekt av disse medisinen, men kanskje det kan være en idé å prøve andre alternativer?

Hva er det legene er så redde for?

Hensikten må vel være at hver enkelt får bukt med plagene sine.

Hvis du bytter melk og brød med næringsrike alternativer som grønnsaker, bær, kjerner, frø, fisk og kjøtt får du dekket næringsbehovet uten problemer. Store deler av verden klarer seg helt fint uten melk og gluten.

Frokost eller nistepakken kan godt bestå av en salat, omelett, wokede grønnsaker eller gode hjemmelagede fiskekaker og vann. Det handler om å snu på vanene. Vi er så indoktrinert med at vi må spise brød og drikke melk at vi helt glemmer å tenke sjøl.

Vi stoler blindt på myndighetene som påstår at dette er en nødvendig del av kostholdet at vi glemmer å stole på oss selv.

Hvis du merker at barnet ditt får mindre ubehag og du selv får det bedre med å utelate disse matvarene fra kosten, vil det etter min mening være direkte dumt å fortsette å belaste kroppen med disse matvarene, enten det nå dreier seg om melk, gluten eller noe annet.

Hvis uroen, magesmertene og utslettet forsvinner. Humøret blir bedre og angsten uteblir for så å komme tilbake igjen når disse matvaren inntas igjen, er det lov å bruke huet. Med å bruke næringsrike alternativer er det absolutt ingen risiko. Det eneste du risikerer er rett og slett en bedre helse.

Hvis du flytter fokuset over på næringsrike og smakfulle alternativer, risikerer du også at hele familien får et sunnere kosthold.

Det trenger heller ikke bli et kjedelig og smakløst kosthold. I Norge har de fleste velassorterte kolonialbutikker i rimelig nærhet, der det bugner av råvarer. Vi må bare snu litt på vanene våre. Med å teste ut retter fra f.eks Mexico, Thailand og India, kan de lekreste retter trylles fram uten hverken melk eller gluten. Det er ikke nødvendig å spise gluten- og melkefrie spseialprodukter som er uten smak og næring.

Et annet argument fra legenes side er at det er en stor belastning å sette barna på en spesiell diett, og en stor sosial utfordring. Jeg skal ikke underslå at det medfører en del arbeid å endre kostholdet, og at det kan være en sosial utfordring, men den sosiale utfordringen det er å ha et barn som sliter med magesmerter, diaré, oppkast, ADHD, eller kraftig hudutslett er i vertfall ikke mindre enn å gjøre noen kostendringer.

Mange leger sier også at det ikke finnes forskning som er god nok til at de tror på dette tullet.

Men det finnes masse forskning, hvis de bare leter på riktig sted. Det er ikke slik at fordi om legene ikke har lest forskningen så er den ikke-eksisterende. Det er vel snart på tide å åpne øynene for at det finnes masse kompetanse på dette området.

Søk gjerne på Pubmed på K.L. Reichelt. Ann Mari Knivsberg, Paul Shattock, Paul Whiteley, for å nevne noen.

Selv om de testene som er tilgjengelige på legekontoret i dag ikke slår ut, så er ikke det jamgodt med at du tåler alt du spiser.

Mitt avsluttende spørsmål til legene blir:

Barnet ditt har falt i vannet og kaver for å holde hodet over vannskorpa.

Du står på land med en redningsvest i hånda, men det har ikke det godkjenningsmerket som du har hørt om. Lar du da være å kaste ut redningsvesten til barnet ditt?

Det er lov å tenke sjøl og bruke sunt folkevett.

God adventstid :)