Hvorfor gjør så mange det til et problem at noen ikke tåler et eller annet i matveien?

Jeg hørte på lokalen i går at det er et stort problem at så mange nå mener at de reagerer på ulike matvarer.

Det ble framlagt som at det er et problem for de som inviterer til selskap i disse juletider.

Jeg reagerer sterkt på denne vinklingen av problemet.

Jeg har ingen problemer med å skjønne at det kan medføre noen utfordringer for dem som inviterer til selskap, men det jeg ikke skjønner er at problemet vinkles mot de som skal ha selskap den ene kvelden.

Det ble samtidig lagt fram at det bare er tull at så mange reagerer. Det ble framlagt som at de som om dette er noe de har funnet på dette selv og at de ikke har kunnskap. Det vitner om særdeles liten kompetanse hos de som kommer med disse uttalelsene og det er respektløst og stigmatiserende overfor de som har klart å finne ut hva de reagerer på. De fleste av disse har drevet et grundig detektivarbeid over mange år før de har klart å kartlegge hvilke matvarer som gir de enkelte reaksjonene.

Jeg reagerer sterkt på mangelen på respekt, men også på problematiseringen av at noen gjester ikke kan spise alt. At disse gjestene blir sett på som vanskelige og sære, hvis de ikke har den rette diagnosen. Hvis du har cøliaki eller matallergi så blir det respektert, men hvis du ikke har fått påvist noe på en blodprøve, blir du sett på som en særing.

Det er faktisk mange flere årsaker enn cøliaki og matallergi som medfører matreaksjoner.

Sammensetningen av måltidet, hormonpåvirkning, nedbrytningsevne og ikke minst bakteriefloraen tarmen har stor betydning for hvordan vi reagerer på det vi spiser og drikker.

Spesielt har bakteriefloraen i tarmen blitt vist stor oppmerksomhet de siste årene og mye tyder på at bakteriefloraen i tarmen kan ha stor betydning for lidelser som bl.a. fedme, allergier, astma, eksem, autisme, Me (kronisk tretthetssyndrom) og fibromyalgi.

Ubalanse i tarmfloraen kan over tid redusere vår evne til å danne enzymer, fordøye og absorbere maten skikkelig og produsere viktige næringsstoffer Dette kan medføre manglende næringsopptak, dårlig ernæringsstatus og høye nivåer av ufordøyde matrester som igjen kan resultere i matintoleranser.

I tillegg har ca 20 % av den voksne befolkningen i Norge diagnosen irritabel tarm. Nå viser det seg av de aller fleste av disse reagerer på ulike matvarer. Det kan være melk og gluten, men også en type karbohydrater kan medføre reaksjoner. Disse karbohydratene, FODMAP (fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler), finnes i bl.a. frukt og grønnsaker, korn og fiber, men også i sukkeralkoholer som sorbitol. xylitol ol. Poenget mitt er at det kartlegges stadig flere sammenhenger ang folks reaksjoner, så selv om de ikke har fått påvist en diagnose kan matreaksjonene være høyst reelle. Og de som har klart å kartlegge hva de reagerer på har trolig rett. Hvis du får samme reaksjon gang på gang, så er det lov å bruke sunt folkevett. Det vil alltid være noen misoppfatninger, men vi må ikke mistro folks agenda av den grunn.

Hvis årsaken til plagene er et annet sted enn der man leter, er det ikke så lett å finne svarene. Hvis allergitestene ikke slår ut, blir det ofte konkludert med at du tåler alt, selv om du tydelig merker negative reaksjoner.

Det blir da utrolig dumt at “ola nordmann” skal vurdere om andre reagerer på maten eller ei. Hva vet vel de om hvilke reaksjoner den enkelte får?

Det er ikke alle som synes det er så kjekt å utbasunere at de får diaré eller oppkast av å få i seg melk, eller at de ligger hele natten med så rastløse bein at hverken de selv eller ektefellen får sove eller det blir umulig å konsentrere seg i dagevis etterpå. Det kan virke som bagateller, men for de som får reaksjonene er det ikke bagateller. Plagene kan være så ubehagelige at de går ut over livskvaliteten. Poenget mitt er at selv om de ikke får kraftige allergireaksjoner eller magesmerter, så kan reaksjonene være plagsomme nok for det.

Tenk hvis en av gjestene er en pilot som skal ha en langtransport neste dag, og denne gjesten får migreneanfall av å få i seg melk. Da kan konsekvensene være rimelig store for både gjesten og de passasjerene som skal være med på denne turen. Ville du vært pasasjer på dette flyet?

Svaret er sannsynligvis nei. Så tenk litt mer på gjesten neste gang og ikke legg fokuset på det merarbeidet du selv får med å gjøre en liten justering. Sansynligvis er stor for at gjesten heller vil ta med seg noe selv for å unngå å være til bry og for å unngå å bli dårlig. Men det vil selvsagt bli satt stor pris på om maten er tilrettelagt.

På radioen ble det også problematisert at det er så komplisert å tilrettelegge maten.

Det er faktisk ikke så vanskelig å lage mat uten melk, gluten, eller hva det nå skal være. Det forarbeidet som kreves er kun en telefonsamtale, eller å slå opp i en kokebok, så er merarbeidet gjort.

Hvis du tenker over hva du egentlig pleier å lage, så finnes det sannsynligvis flere retter i ditt eksisterende kosthold som er naturlig frie for både melk og mel. F.eks fårikål, biff, thaisuppe, grillmat, chili con carne osv. I Trines kokebok, som mange kjenner, finnes et hav av oppskrifter uten melk og mel. Der finnes bl.a mange gode supper og ovnsretter der det er brukt kokosmelk og andre råvarer. Ikke fordi at det er fokus på allergier, men det er oppskrifter fra andre verdensdeler.

Det er egentlig så enkelt som å bytte type smør, eller type mel, så er merarbeidet gjort.

Men det er absolutt en fordel å ta en telefon til den gjesten som har en intoleranse eller allergi, så det blir riktig. Det er veldig trist når du har tilrettelagt rettene, men så er det brukt feil alternativer. Det blir dumt både for gjesten og for deg.

Det er ikke nødvendig å lage noe stort nummer ut av at noen ikke tåler alt. Disse gjestene har trolig mye mer kompetanse enn deg om hva de tåler og ikke, så vis heller respekt for denne innsikten og be dem om råd. Med et samarbeid er det en smal sak.

Det er vel egentlig ikke særlig hyggelig å forårsake at noen av gjestene blir dårlige av maten du serverer.

Ha en trivelig førjulstid sammen med familie og venner, både med og uten melk og gluten :)