• Mette Lund Larsen

Varm kyllingsuppe for kalde høstkvelder

Oppdatert: 16. sep. 2019


Kyllingsuppe/ tacosuppe.




Kyllingsuppe/ tacosuppe er en glimrende rett som passer til både hverdag og fest og som kan varieres i det uendelige. 

Forslag til ulike variasjoner finner du lenger nede på siden.







Kyllingsuppe 6 personer

2 store løk                                                                 

3-4 hvitløksbåter eller 1 kinesisk hvitløk

¼ chili             

2 bokser hermetiske tomater

½  glass tomatpurè                            

ca 4 ts Helios buljong  elller et par små bokser med kyllingfond røres ut i 1 liter vann .

4-5 kyllingfilèer (1 pakke à 650 gr) - skjæres i små biter



Krydderblanding:

1 ss cumin krydder                                        

1 ss worcestershiresaus                               

1 ts cayennepepper

Bland krydderne og begynn litt forsiktig. Smak til før servering. 

Du kan også bruke 1,5 pose med tacokrydder (utelat da de andre krydderne).

Litt tacokrydder – drysses over kyllingfilèen når den stekes . 


Fremgangsmåte:

Surr løk og hvitløk i litt i olje/ cocosa.  Surr et par min og ha i finhakka chili.

Ha deretter over hermetiske tomater og tomatpurè og la det surre med et par minutter. Ha i vann, buljong og krydder.

La suppen småputre i 1,5 - 2 timer.  

Jo lenger suppa står og putrer,  jo bedre blir den.

Før du har i kyllingbitene kjøres suppa til ønska konsistens, med en stavmikser. 

TIlsett mer vann om ønskelig. 


Stek kyllingbitene i olje, sammen med litt tacokrydder. Vent til ca 15 min før servering før du har kyllingbitene i suppa. De skal være gjennomstekt/kokt, men ikke tørre. 

Suppen serveres med sprø grønnkålchips eller sprøstekt lavkarbobrød.  

Ha gjerne litt revet ost og en klatt rømme på toppen, hvis du tåler melkeprodukter.

Suppa blir faktisk enda bedre dagen etter, så den kan gjerne lages dagen før når du skal ha middagsgjester. 



Varianter: 

Lavkarbovarianter;

    - Serveres som den er, ren basic kyllingsuppe

    - Med ost, evt en klatt med rømme

   - Med sprøstekte eller ferske lavkarboskiver med smør eller hvitløksaioli

   - Med hjemmelagede tynne knasende sprø knekkebrød (frøbasert). Gjerne med litt         smør/ hvitløksaioli

  - Grønnkålchips* 

  -  Med grønnsaker: Finhakk paprika, tomat, vårløk, rødløk, evt andre grønnsaker du 

     har liggende


Med tacochips - Selv om du serverer suppa med litt tacochips, vil suppa ha langt lavere karboinnhold enn den tradisjonelle "fredagstacoen", med tacolefser eller tacoskjell. Mengden chips har selvsagt betydning. Litt knuste chips i suppa er et smakfullt og smart alternativ til vanlig taco!


*Sprø grønnkålchips:

Skyll grønnkål og skjær bort stilken. Tørk bladene lett i et tørkepapir. Riv bladene opp i passe biter og ha dem i en bolle. Vend inn olje, litt sale eller tacokrydder. Legg bladene på stekebrettet og stek grønnlålchipsen til de er sprø. Stekes ved 180 grader, ca 15-20 min eller til kålen er tørr og sprø. 


Ved servering knuses chipsen og drysses over suppa.




Servert med litt ost. Kan også tilsette rømme evt lavkarbobrød med smør/ aioli



Dagens helsetips:

Hvis du sliter med vekta eller helsa er det smart å utelate "karbokilder" som brød, tacoskjell, lefser, tacochips, ris og pasta. Hvis du ikke er mett etter en porsjon suppe, tar du heller en liten porsjon ekstra i stedet for å spise deg mett på "tilbehøret".

Du kan gjerne supplere med litt ost/ rømme hvis du tåler melkeprodukter eller sprøstekte lavkarboskiver med smør/ aioli!

  

Tacosuppa er omtrent fri for karbohydrater. Den inneholder grønnsaker, proteiner og hvis du i tillegg supplerer med litt ost/ rømme inneholder den også fett. Blodsukkeret holdes stabilt og mettheten varer lenge. Gjerne flere timer lenger enn hvis du supplerer med karbohydrater. Karbohydratene påvirker blodsukkeret i mye større grad. Større blodsukkerstigning gir påfølgende blodsukkerfall og sulten melder seg raskt. 


Når karbokildene reduseres/utelates, vil insulinbehovet reduseres. 

Insulinet er et livsviktig hormon som sørger for å få glukosen fra blodet til cellene, men insulinet har en rekke tilleggseffekter.  Økt fettlagring, redusert fettforbrenning og økt betennelse, er bare noen av dem.    


Mindre karbohydrater/stivelse gir bedre metthetsfølelse som varer lenger, mindre fettlagring, bedre fettforbrenning og mindre betennelse. Mer stabilt blodsukker gir samtidig mer stabilt energinivå og mer stabilt humør.

Effekter de fleste vil sette stor pris på!   


Å spille på lag med kroppens hormoner i stedet for å kjempe mot dem er i grunnen ikke så dumt!   


Lykke til!



36 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen