• Mette Lund Larsen

Asiatisk fiske-/ scampisuppe

Oppdatert: juli 17



Jeg elsker både suppe og de asiatiske smakene. Lime, ingefær og chili er derfor alltid på plass i kjøleskapet og da er en nydelig suppe innen rekkevidde i løpet av et øyeblikk.


Så utrolig godt, lettvint og supergreit med rester til neste dag.


Lag gjerne en stor porsjon, så du har til lunch eller middag neste dag eller frys ned en porsjon eller to, til en dag du har annet å gjøre enn å lage middag.


En supperest har berget meg mang en gang når jeg plutselig har blitt en dag ekstra på hytta. Gleden over å finne en boks med verden beste suppe i fryseren er ubetalelig.


Suppen passer like godt til hverdags som til fest, i tillegg til at den gir forbrenningen en skikkelig "boost"


Det finnes mange varianter av denne suppa og det er bare å varier ingrediensene etter smak og behag.


Oppskriften nedenfor er en kombinasjon av flere og det er ingenting i veien for å legge til eller trekke fra noe hvis det er noe du mangler. Så lenge du bruker gode råvarer, blir suppa god uansett.


Du kan bruke bare fisk eller bare scampi, men en kombinasjon er ekstra godt!

4-5 PORSJONER


Ingredienser:

6 laksestykker eller blanding av flere typer fisk.

Beregn 1,5 laksestykker pr person hvis du bruker kun fisk. Hvis du kombinerer med scampi, holder det med 1 stykke laks pr person og 1 pose rå scampi.

Fisken vaskes og renses og skjæres i 1,5 cm biter

Rå scampi vaskes og renses. Del scampien i to (på langs) og fjern tarmstrengen. Scampien has i mot slutten av koketiden

½ liten purre

1 løk eller 3 sjalottløk

1 finhakka hvitløkfedd

½ fennikel - valgfri

2 små gulrøtter

1/4- 1/2 chili (tilpass mengden i forhold til styrke og størrelse)

1 cm revet frisk ingefær

2 vårløk - garnityr

3 - 4 ts rød currypaste. Begynn forsiktig og smak deg fram

6,5 dl vanlig kokosmelk. (1 boks pluss 1 liten kartong)

ca 6 dl vann

1 ss fishsaus

1 ss knuste tørka limeblader (limeleaves) - eller hele friske limeblader

Saften av 1lime

Ha i mer vann hvis du synes suppa er for tykk

1 god neve koriander*


*Koriander har en utprega smak som folk enten elsker eller hater. Hvis du skal servere suppe til gjester, bør du sjekke om alle liker koriander. Hvis noen ikke klarer koriander, klarer de heller ikke å spise suppa. Ha heller koriander ved siden av, så gjestene kan forsyne seg selv. Hvis alle liker koriander er det fritt fram.


Fremgangsmåte:

Riv gulrøttene

Løk, fenikkel og purre finstrimles

Chili og hvitløk finhakkes

Riv ingefær

Vårløken og koriander finhakkes og brukes som garnityr


Varm opp gryta og ha litt av den tykke delen av kokosmelken i gryta

Surr gulrøtter, løk, purre, hvitløk, fenikkel, chili og ingefær noen minutter i kokosmelken

Bland inn 2-3 ts currypaste. Start forsiktig med currypaste og smak deg fram med mer

Tilsett resten av kokosmelken, og la det koke opp

Skru ned varmen og la suppen trekke til alle grønnsakene er helt møre


Mos mesteparten av grønnsakene med en stavmixer eller blender. (Du trenger ikke mose grønnsakene, men det gir en fyldigere suppe og barna liker den ofte bedre uten "klumper")


Ha i fiskestykkene (ca 1 x 1 cm) og limeblader og la fisken trekke til den er nesten gjennomtrekt.

Ha i scampi noen minutter før fisken er ferdig trekt og la suppen trekke noen minutter til, inntil fisken og scampien er klar.

Smak til med fishsaus, limesaft og evt litt mer currypaste


Dryss over finstrimla vårløk og litt koriander NB! forutsatt at alle liker koriander

Lag gjerne en stor porsjon og frys ned restene i porsjonsbokser.


Serveringstips:

Nyt suppen akkurat som den er, eller med lavkarbobrød, urtebrix eller frøknekkebrød med smør eller aioli


0 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen