• Mette Lund Larsen

Gulasj med "fraspark"

Oppdatert: 16. sep. 2019



Ungarsk gulasj

Årstiden vi nå er inne i er tid for å nyte gode varmende retter sammen med venner og familie. Når vi flyttet ut på landet var ett av målene å kunne invitere venner på overnatting. Det blir en annen ro når hele kvelden er til disposisjon og besøket ikke skal hjem før neste dag. Det gir rett og slett den gode hyttefølelsen som er så trivelig.





Sist helg ble nettopp en slik helg.

Fredag inviterte "maen" en god kamerat fra studietiden på overnattingsbesøk. Vi serverte gulasj og det var mer enn nok til å invitere gode naboer på søndagsmiddag dagen derpå.

Veldig godt, og veldig hyggelig!

Gulasj: Ala Talgje

Lag gjerne en stor gryte, da retten er enda bedre dagen derpå!

Lammekjøtt, (kan bruke hva som helst, forpart, fårikålkjøtt, lårskiver ol. Vi brukte lårskiver denne gang)

salt/ pepper/ timian

1 stor løk

1 /2 kinesisk hvitløk eller 3 fedd

2 cm fersk ingefær - revet

2 cm frisk chili - finhakkes

1 kanelstang – legges i sausen

1 rød paprika - hakkes

2 kartonger hermetiske tomater

Vann, ca 1 liter til sammen

8 små gulrøtter

½ kålrot

2 ss tørket timian, (har du frisk, er det veldig godt å ha i)

2-3 ss oregano

1 ss paprikapulver

Litt chilikrydder

Buljong

Persille – finhakkes og drysses over ved servering

Fremgangsmåte:

Skjær lammekjøttet i passe biter og fres dem i cocosa/ smør i varm stekepanne. Dersom du må steke kjøttet i flere omganger, koker du ut panna med ca 2 dl vann mellom hver steking.

Krydre kjøttet mens du steker det.

Ha gjerne over frisk timian i tillegg til tørka, hvis du har.

Ha kjøttet over i en gryte.

Etter siste steking lar du stekefettet være igjen og freser løk, hvitløk, ingefær og chili i stekesjyen.

La det frese et par min, og ha dette over i kjøttgryta.

Kok ut panna med 5-6 dl vann.

Ha i kartongene med tomater, evt ekstra vann til det dekker kjøttet og ha i kanelstangen. La dette trekke i ca 2 timer.

Skjær gulrot, kålrot i 1 cm biter og paprika i små strimler, som has i gryta. La gryta trekke i ca 1 time til, til rotgrønnsakene er ordentlig møre. HAr du andre rotgrønnsaker kan du jo bruke opp disse i denne gryta.

Smak til med krydder og urter. Vi hadde i litt chilipure.

Tilbehør: Egentlig kan gryta bare serveres slik den er, en det smaker nydelig med lavkarbobrød, Steinalderbrød eller Proteinbrød (Mestermacher)


Tips: Brødet skjæres i syltynne skiver som stekes i ovnen til de er knasende sprø. ( 165 grader i ca 10 min) Smaker kjempegodt med smør eller aioli!

Velbekomme!



17 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen