• Mette Lund Larsen

15 alternativer til den ordinære brødskiva

Oppdatert: 13. aug. 2019



​Mange ønsker å redusere inntaket av brødmat, men denne innarbeida vanen med å spise brødskiver til dagens fleste måltider kan det være vanskelig å komme seg ut av.

Du kan oppnå mange helsegevinster ved å justere litt på brødinntaket og det trenger hverken være vanskelig, avansert eller dyrt.

Det handler bare om å tenke litt utenfor "boksen". Det viktigste er at du finner alternativer som fungerer i hverdagen og som du liker. Maten bør selvsagt smake godt, men det er absolutt en fordel å øke inntaket av råvarer som styrker helsa og samtidig redusere de som fremmer sykdom. Å redusere det som spises ofte er derfor et greit sted å begynne. For de fleste i Norge er brødmat basiskost og derfor et sentralt satsningsområde!!

Her er 15 alternativer til den ordinære "brødskiven":

• Kokt eller stekt egg med grønnsaker f.eks babygulrøtter eller babytomater

• Eggerøre med fenalår eller røkelaks, pluss grønnsaker

• Omelett eller "omelettrull" fylt med smøreost, pålegg og grønnsaksstaver

• Salat - grønnsaker med kylling/ reker/ røkelaks/ peppermakrell med aioli eller pesto

• Hjertesalat fylt med ruccula, grønnsaksstrimler, guaccamole og røkelaks /pålegg

• Potetkake/ grov wraps med pesto, ruccula, grønnsaker, roastbiff/ fenalår eller laks

• Hjemmelaga fiskekake, kjøttkake med grønnsaker

• Middagsrester. Lag større porsjoner, så du har til kvelds eller lunch neste dag

• Sashimi eller poké ( gjerne uten ris, men med mer grønnsaker)

• Supper - med grønnsaker, proteiner og sunt fett

• ½ avokado med rekesalat, reker og babytomater, speilegg og sprøstekt bacon eller det du liker

• Bærsmoothie – av bær, 1/2 avokado, evt litt kokosmelk

• Bærsmoothie med hjemmelaget granola av nøtter, kjerner, frø og kokos

• Lavkarbobrød (lavere enn 20 % kh / 100 gr. f.eks Steinalderbrød, Proteinbrød ol) med:

- egg/ røkelaks

- makrell i tomat

- italiensk salat, løk og roastbiff

- tomat, egg og pålegg

• Lavkarboknekkebrød (basert på kjerner og frø), med ønsket pålegg

Viktig!

Det er sjelden nødvendig å være ekstrem, med mindre du har et alvorlig helseproblem. For mange er en justering mer enn nok. Det handler om utgangspunkt, helsetilstand og mål.

En økning av mat som styrker helsa kombinert med reduksjon av mat som hindrer kroppens optimale funksjon, er en god begynnelse. Du kan alltids stramme inn ytterligere etterhvert.

Start med å redusere antall brødmåltider pr dag, og velge brød med lavt karboinnhold. (ca 20 gr pr 100 gr eller lavere). Eller velg brød, basert på mandelmel, kjerner og frø (se oppskrift)

Velg noe annet enn brødmat til lunch. Se 15 tips til brødskiva. En god salat eller frøbaserte knekkebrød er en god begynnelse.

Til middag kan du supplere med en grønnsakstype og redusere /utelate ris, pasta og potet.

Så enkelt, men effekten kan være enorm!

Velg for all del mat du liker godt!



TIps:

Brødtyper med lavt karboinnhold i vanlig kolonial:

Brødtype: gr kh/ 100 gr

Proteinbrød, Mestermacher: 7,5 gr

Havreproteinbrød 11,0 gr

Grovt og godt havreprotein, 16,0 gr

Fiber og frø, Goman 20,0 gr

Til sammenlikning ligger kh-innholdet i "vanlige" brød et sted mellom 40-60 % . Det betyr stor blodsukkerpåvirkning.

De grove brødtypene er med andre ord ikke særlig "langsomme".

Et brødbytte og generelt mindre brødmat vil derfor kunne gi stor effekt på både vekta og helsa.

Hva har du å tjene på denne justeringen?

• Mer stabilt blodsukker - mindre insulinutskillelse

• Bedre metthetsfølelse

• Behovet for mellommåltider reduseres og du kan gå lenger uten "påfyll"

• Redusert søtsug og mindre sultfølelse. "oksehunger" forsvinner

• Mer stabilt energinivå, bedre konsentrasjon og utholdenhet

• Bedre og mer stabilt humør

• Mental stabilitet

• Bedre fordøyelse

• Vektreduksjon

• Forebygger, bremser og reverserer sykdom (de aller fleste)

• Generelt bedre fysisk og psyksik helse

Andre smarte byttetriks i hverdagen:

• Bruk rene råvarer fremfor bearbeidet mat

• Ris og pasta byttes med stekt kål, strimlet squash eller strimlet gulrøtter

• Bruk fett av god kvalitet som smør og olivenolje fremfor margariner, frityroljer og vegetabilsk fett. (regulerer ratio mellom omega 3 og 6)

• Ha alltid minst 3 sorter grønnsaker til hver middag

• Mos grønnsaker med stavmikser i supper og sauser i stedet for melbaserte jevninger

• Spis færre brødskiver til hvert måltid og mer pålegg og grønnsaker som tilbehør

• Frukt byttes med bær og grønnsaker. (spis max 2 frukter pr dag, utover dette økes bær/ grønnsaker)

• Fruktjuice byttes med vann

• Brus byttes med Farris

Effekten kan være formidabel.

Selv om du ikke feiler noe som helst kan det være en god investering å gjøre noen justeringer nå, så du opprettholder god helse så lenge som mulig.

Med gunstig kost er det faktisk mulig å forebygge, bremse og reversere sykdom. Og selv om ikke alle kan spise seg friske, kan de fleste spise seg friskere!

Nærmere forklaring om hvorfor et slikt bytte kan være gunstig finner du mer om i blogginnlegget:

Hvorfor det kan være smart å bytte noen av dagens brødmåltider med noe annet!

Lykke til med mindre brødmat og generelt mindre karbohydrater!

Hvorfor ike prøve. Det eneste du risikerer er bedre helse:)


Egg er et glimrende alternativ til brødmat. Bruk egg i alle varianter.


"Frokost i farten" i all enkelhet


Eller litt mer forseggjort til venninnelunch!


Frøbasert knekkebrød med kaviar og egg. Enklere blir det ikke.

Neste gang du er på tur, prøv deg med disse råvarene og lag "smørbrødet" når det er tid for lunch. Smaker himmelsk sammen med frisk fjelluft eller ramsalt sjøluft. Mat er best ute!


Frøbaserte knekkebrød kan brukes til det meste

                                   


En hjemmelaget bærsmoothie smaker godt og gjør godt. Suppler gjerne med hjemmelaget frokostblanding.


Frokostblanding/ granola basert på nøtter, kjerner, frø og kokos er betydelig bedre for blodsukkeret enn de som er basert på gryn.


Hjemmelagede karbonader med løk, bacon, salat, guaccamole og stekt kantarell. Er like godt til middag som til kvelds. Passer også glimrende i matboksen og ikke minst som flymat. Ofte er flymaten kun "karbobomber", som pasta eller brødmat. Ta heller med en egen matboks med hjemmelagede karbonader. Du vil garantert kose deg på turen. PS! du må regne med å få laaange blikk fra sidemannen.....


Et stykke laks med guaccamole og mangosalsa. Smaker nydelig som lunch, middag, kveldskos, foreningsmat eller utnyttelse av middagsrestene. I stedet for laks kan du gjerne bruke lakseburger.


Vårrull - uten innpakning: Stekt kål, løk, gulrot, paprika, chili, biffdeig. Litt chili/soyasaus ved siden av. Denne retten lages i en fei og smaker aldeles nydelig! Har du rester av stekt kjøttdeig eller kjøtt er dette en glimrende måte å utnytte dem på.


Rekesmørbrød med ny vri! Det berømmelige rekesmørbrødet smaker nydelig med en sprøstekt "lavkarboskive". Tynne skiver tørkes i ovnen. Ha på dillmajones og reker. Nammm! Disse sprøstekte skivene passer også som tilbehør til supper og salater med smør, urtesmør, aioli eller pesto. Dette byttet oppleves definitivt ikke som en forringelse, snarere et "løft"


Har du et stykke Salmalaks i kjøleskapet har du alltid et lite festmåltid på lur. Her som sashimi eller poké. (Hvis du utelater risen så reduseres karboinnholdet). Får du plutselig besøk så har du festmat i en fei!



Hva med en smakfull suppe til middag, kvelds eller i termosen neste dag. Thaisuppe med kylling, tacosuppe, gulrotsuppe ol. smaker nydelig og metter godt. Når du lager suppe, er det smart å lage en stor porsjon, så du har rester. Supper er ofte enda bedre dagen etter. Restemat er undervurdert.

Dette var bare noen eksempler på retter uten den berømmelige brødskiva. Mulighetene er uendelige! Det er kun fantasien og fastgrodde vaner som setter begrensningene!

Lykke til!


Hilsen Mette


273 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen