• Mette Lund Larsen

Lavkarbogryte med lam

Oppdatert: 9. juni 2019



Lammegryte

Rimelig, lettvint, ”lavkarbo” og kjempegodt.

Høstgryte med lam, 4 personer

Bruk gjerne fårikålkjøtt, og beregn ca 300-350 gr kjøtt pr person, pga mye bein.

Det gjør ingenting om du får rester, da denne retten er enda bedre dagen etterpå!

Ca 1,5 kg lammekjøtt

Grønnsaker til kraften:

1 løk

4 hele gulrøtter

noen biter kålrot

½ sellerirot

Skjær kjøttstykkene i passe biter og brun dem lett i en stekepanne i litt smør eller cocosa (uten smak). Brun litt om gangen.

Ha kjøttet over i en stor gryte.

Skjær grønnsakene i store biter og fres disse grønnsakene lett i pannen. Disse grønnsaksbitene brukes til å gi smak til kraften og skal senere tas ut. Kok ut pannen med vann

Fyll på med vann til det så vidt dekker kjøttstykkene.

La ”gryta” putre på svak varme.

Etter ca 1 time:

Ta ut de store grønnsaksbitene.

Tilsett de resterende grønnsakene, men surr gjerne småløken litt i stekepannen først.

1 nett med småløk

1 kilo gulrøtter

1 kålrot

1 sellerirot

Surr småløken i stekepannen før de has i gryta.

Skjær gulrøttene i 4-5 biter og kålroten i 2x2 cm og ha dem i gryta.

Tilsett 2 pakker med hermetiske tomater, og et lite glass med tomatpuré.

Tilsett litt kraft/ fond

La gryta trekke i ca 1 time til.

Smak til med nykvernet pepper og salt.

Denne gryta smaker godt av norske smaker, men varier gjerne med en middelhavsvariant med å tilsette oregano, basilikum, timian eller rosmarin.

Det blir en smaksak.

Server lammegryta/suppa i suppetallerken.

Du kan selvsagt servere poteter, eller potetmos til, men det er ingenting i veien for å servere retten slik den er. Evt med litt blomkålpuré

Da har du en ”lavkarbo”middag, som gir minimal innvirkning på blodsukkeret.

Lag gjerne dobbel porsjon når du først lager, så har du rester. Evt frys ned i porsjonsbokser til senere.

Denne retten er helt fri for mel, melk, gluten, poteter, ris og andre stivelsesrike råvarer.

Den inneholder rotgrønnsaker som har en viss innvirkning på blodsukkeret, men pga fettet og proteinene i lammekjøttet vil belastningen på blodsukkeret bli minimal.

Rotgrønnsakene erdessuten veldig gode for bakteriefloraen i tarmen. Det samme er kraft som er kokt på bein. Det betyr at denne retten er gunstig for både blodsukkeret og tarmfloraen.

Inviter naboen og kos deg i førjulstia. Hyggen og det sosiale aspektet er minst like viktig for god helse som maten!

De beste ønsker om en bedre helse!

Mette


249 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen