• Mette Lund Larsen

Julekos du kan nyte med god samvittighet

Oppdatert: 12. des. 2019



Det er fullt mulig å kose seg med julekaker uten å stappe i seg masse sukker og hvetemel.

Disse kakene smaker like godt i førjulstiden som i året for øvrig.


Kokoskjeks

200 gr mykt melkefritt smør (Smøremyk rapskokos eller Blå soft) De som tåler melk kan bruke vanlig meierismør.

1,5 dl Sukrin gold pluss 1 dl Tagatesse

4-5 egg (kommer an på størrelsen)

2 ts vaniljesukker. Bruk ekte vanilje f.eks bourbon

2 ts bakepulver

4 dl kokosmasse

2,5 dl hakkede mandler/ valnøtter/ hasselnøtter

2 dl solsikkekjerner

1,5 dl kokosmel

1,5 dl mandelmel*

1,5 dl hakkede tranebær eller mørk melkefri kokesjokolade


* Mandelmel kjøpes på vanlig kolonial f.eks Meny, Coop ekstra ol. En del Remabutikker har kilosposer, som er det rimeligste alternativet.


Fremgangsmåte:

Rør inn søtning i smøret.

Rør deretter inn ett og ett egg om gangen. Bland inn resten av ingrediensene. Form deigen til små kuler med en ts på bakebrettet (ca 1 cm) med en gaffel.


Stek på 175 grader, varmluft i ca 25- 30 min. Steketiden varierer fra ovn til ovn. Følg med mot slutten av steketiden så de ikke blir svidd. De skal være gyldne.

Skru ovnen ned på 80 grader og la brettene stå inne i ovnen i 30 min til med stekeovnsdøren på gløtt. De vil være litt myke mens de ennå er varme.

Vent med å legge kjeksene på rist til de har festet seg skikkelig.

Pakkes i en tett boks når de er kalde.

Kjeksen kan fryses.

Disse kjeksene egner seg ypperlig som turkos eller som snadder til kaffen.

Det beste av alt er at barna elsker dem!

Tips: Bruk hakket mørk sjokolade som smak i stedet for tranebær og du har en nydelig sjokoladekjeks, som også egner seg godt som julekaker.

Velg melkefri 70 % kokesjokolade ved melkeintoleranse

Dypp gjerne halve kjeksen i smeltet kokos-sjokolade.

Kjeks med sjokoladetrekk bør lagres i kjøleskap, da sjokoladen blir lett myk i romtemperatur.

Hvis du velger å sjokolade, bør tranebær utelates.

Sjokoladetrekk/ kokos-sjokolade:

2 plater mørk kokesjokolade (min 70 % kakao, melkefri)

3 ss cocosa (grønn type)

3 ss ferdigkokt kaffe

Alt smeltes over svak varme. Når alt er godt blandet dyppes halve kjeksen i sjokoladeblandingen og kjeksen legges på rist med bakepapir under, så de kan dryppe av seg. Legges deretter på et bakepapir og settes i kjøleskap.

Når sjokoladen har stivnet kan kjeksen legges oppå hverandre, men de bør lagres i kjøleskapet.

Dersom du har sjokolade til overs kan denne has i sjokoadeformer som settes i kjøleskap. Former kjøpes på helsekost, Kitchen, Claes Olsson ol.


Biscotti

1 brett blir ca 30-36 små biscotti. Lag gjerne dobbel porsjon.


Oppskrift:

200 gr mandelmel

2 never grovhakka mandler (bruk gjerne kjøkkenmaskin)

100 g Sukrin gold eller 75 gr Tagatesse

2 strøkne ss fiberhusk

1,5 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

Revet skall fra en økologisk sitron, pluss saften fra 1/2 sitron

2 egg

En neve tørka tranebær - hakkes


Fremgangsmåte:

Bland alt det tørre

Grovhakk mandlene, bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Spar litt hakka mandler til å ha på toppen. (Disse finhakkes)

Riv sitronskall, kun det gule og bland sitronskall, saft og egg

Bland de tørre ingrediensene godt sammen med de fuktige

Ha i hakka tranebær til slutt. Kan evt byttes med sjokoladebiter

Kna deigen godt sammen


Ha litt mandelmel på benken, så deigen ikke klistrer seg fast

Del deigen i 3 emner og trill 3 pølser

Legg "pølsene" på et stekebrett kledd med bakepapir

Pensle med sammenpisket egg før du trykker dem flate, så slipper du at deigen henger seg fast på fingrene

Trykk "pølsene" ned til de er ca 1 cm i tykke og ca 5 cm brede.

Dryss over hakkede mandler og settes inn i varm ovn.


Stekes ved 175 grader i ca 25-30 min, varmluft. De skal få en gylden farge.

Ta ut brettet og skru ned ovnen til 80 grader, fortsatt varmluft.

Skjær pølsene på skrå i i ca 1,5 cm tykke biter. Vær forsiktig!

Sett brettet tilbake i ovnen, nå 80 gr, og stek biscottiene i 30 min til

Ta ut brettet og spre biscottiene litt fra hverandre og sett brettet inn i ovnen igjen.

La dem tørke i ca 1,5 -2 timer til, med stekeovnsdøra litt på gløtt.

De er ferdige når de er knasende sprø.

Noen foretrekker å ha dem litt myke inni og da tar du dem bare ut litt før.

Oppbevares i plast eller folieposer.



Vertinnegave:

Fyll en liten foliepose med julehyssing/ julebånd og du har en hyggelig vertinnegave.

En pakke julete eller en flaske vin passer ypperlig til!

Italienerne serverer biscotti til et glass vin eller en kopp espresso. De dypper kjeksen i vinen/ kaffen! Vel verd å teste ut!


Tips: Å bytte vanlig mel med mandelmel og sukker med Sukrin gold eller Tagatesse er et godt byttetriks som også kan fungere fint i andre julekaker/ julekjeks.

De beste ønsker om en hyggelig førjulstid!

Mette


0 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen