• Mette Lund Larsen

Hvilke tiltak kan vi gjøre for å forbedre kostholdet?Feil kosthold er en større utfordring i Norge enn røyking.

VI får bl.a. i oss for mye sukker og for mye salt (fra industriell mat). Den største kilden til salt er faktisk kjøpebrød!

Kanskje det er på tide at myndighetene øker prisen på sukker og senker prisen på grønnsaker, uten at det skal gå ut over grønnsaksbonden?

Veldig mange spiser på seg sykdommer uten å være klar over det. Kanskje kunne mange av disse unngått å få sine lidelser hvis de hadde valgt å spise litt annerledes?

Robert Lustig er en klok man.

Denne artikkelen er riktignok fra 2012 men er stadig like aktuell, om ikke mer.

https://cergntnu.wordpress.com/2012/02/16/regulere-sukker/

Det er ikke meningen å ta fra folks frie valg, men prisrestriksjoner har vist å ha god effekt i andre sammenhenger som f.eks med alkohol og tobakk.

Informasjon er tydeligvis ikke nok, og definisjonen på moderat sukkerinntak er svært individuell. De fleste mener deres eget inntak er moderat. Men hvis kostholdet registreres over noen uker, viser det seg ofte at inntaket av sukker og andre ”raske” karbohydrater er mye høyere enn hva de selv tror, og mye mer enn hva som er gunstig.

Kanskje det kan være et gunstig tiltak å øke prisnivået på sukker?

Det er samtidig viktig å tenke på hvor mye vi spiser av matvarer som omdannes til sukker i kroppen. Disse får akkurat samme effekt som sukker.

I Norge spiser vi mye brødmat, som er den største kilden til "raske" karbohydrater, i tillegg til sukkerholdig mat og drikke

Vi spiser gjerne brød 3-4 ganger pr dag – hver dag, hver uke, hver mnd... Det blir mye.

Mye "raske" karbohydrater som omdannes til sukker og mye salt.

Hvilke brødtype vi velger og antall brødskiver får dermed stor betydning for helsa.

Brød kan absolutt være et greit næringsmiddel, men innholdet av ”raske” karbohydrater, spesielt hvetemel, bør reduseres for å få ned inntaket av ”raske” karbohydrater.

For dem som spiser glutenfritt gjelder samme faktor. Svært mange av glutenfrie kjøpebrød er typiske "høykarbo" produkter.

Ukas kostråd:

Reduser sukkerinntaket til et minimum. Bruk heller frukt og bær i kombinasjon med naturlige nøtter. Lag sunne desserter.

Velg bort hvetebaserte brødtyper til fordel for rugbrød, havrebrød, grove frøbaserte knekkebrød.

Lag gjerne både brød og knekkebrød selv. Prøv ut oppskrifter med lavt karbohydrat-innhold, med masse kjerner og frø, enten du lager vanlig glutenholdig eller glutenfritt.

Bytt ett eller to brødmåltider med grove frøbaserte knekkebrød så har du redusert hveteinntaket til det halve.

Det er en fordel å velge noen med lavt karbohydratinnhold. Jo lavere jo bedre.

Reduser gjerne brødmengden til fordel for grønnsaker. La grønnsakene få større plass i hvert eneste måltid. Ikke bare til middag. For mange kan det faktisk være en fordel å kutte brødinntaket til et minimum.

Vi er noen vanedyr, men det er fullt mulig å velge annen mat som f.eks kokt egg, grønnsaksomelett, salater og supper. Den norske vanen med å ha brød til absolutt alt er egentlig en uvane.

Av og til er noe helt annet enn 3-4 ganger pr dag.

Grønnsaker, proteiner og sunt fett vil bidra til å holde blodsukkeret mer stabilt, noe som er et viktig tiltak for helsa. Det bidrar til mer stabil energinivå, bedre humør, bedre konsentrasjon og utholdenhet. Samtidig som det smaker godt!

Risikoen for livsstilslidelser vil automatisk reduseres.

De beste ønsker om en god helse!


0 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen