top of page

15 alternativer til den ordinære brødskiva

I Norge er brød en sentral del av kostholdet, men visste du at brødskiva er en av de virkelig store sukkerkildene i det norske kostholdet?


Det skyldes ikke at brød inneholder så mye sukker, men pga kornets høye innhold av stivelse.


Stivelse er kun sukkermolekyler i kjeder som brytes ned til sukker i kroppen.


6 grove speltskiver, med 4 "kaker" på grovhetsskalaen og 40 gr karbohydrater (stivelse) pr 100 gr, brytes faktisk ned til ca 20 ts sukker.


Glutenfrie brød / knekkebrød, som bl.a. Toro og Semper har ofte enda høyere innhold av karbohydrater og blir derfor brutt ned til enda mer sukker.


Å redusere mengden brødmat på daglig basis er derfor et smart tiltak for å bedre helsa og regulere vekta.


Det er mange måter å gjøre det på uten å snu opp/ ned på hele kostholdet:

  • Reduser antall skiver og prioriter proteinrike pålegg, pluss grønnsaker

  • Skjær tynnere skiver

  • Bytt til en brødtype med lavt innhold av karbohydrater. De vanligste brødtypene ligger på et sted mellom 30-50 gr karbohydrater pr 100 gram. Med å velge en brødtype som ligger mellom 15-20 gr karbohydater har du allerede redusert stivelsesmengden til under halvparten.

  • Bytt til frøbaserte knekkebrød, f.eks Blå Brisk eller COOP`s frøknekkebrød (Trine Dahlmo)

  • Lag dine egne lavkarbobrød / knekkebrød

  • Bytt et par av brødmåltidene med andre råvarer som f.eks. egg og bacon, omelett, salat, suppe eller middagsrester

  • I stedet for å bruke brød som tilbehør til supper og salater, kan du med fordel ta en ekstra porsjon suppe / salat i stedet

  • Start gjerne med noen enkle justeringer, så kan du gå videre og redusere ytterligere når du er klar


15 alternativer til den ordinære brødskiva


Hjemmelagede Frøknekkebrød med fiske-

eller kjøttpålegg pluss grønnsaker

Egg og bacon eller omelett


Eggerøre med spekemat og avokado


Faste oster med frøknekkebrød


Eggewrap med smøreost, røkelaks og ruccula

eller med aioli, fenalår, ruccula og paprika

Lavkarbobriks med salat og pålegg



Salat, med spekeskinke, avokado og pesto



Blå Brisk, hjemmelaget knekkebrød eller ketobrød

med pålegg, pluss 1 egg

Polarbrød kan brukes som brødskive eller

fylles med det du måtte ønske

grønnsaker, reker og egg

med pålegg



Lavkarborundstykker / hamburgerbrød

fylles med pålegg eller hamburger


Granola basert på nøtter, kjerner, frø og kokos,

med creme fraiche/ veganske alternativer og bær

Hjertesalat fylt med eggerøre, rekesalat/italiensk

salat og pålegg

Supper, f.eks laksesuppe med kokosmelk eller

tacosuppe er glimrende som både lunch,

middag og kveldsmat

Gjør det enkelt, så går det helt fint!

bottom of page